hoogbegaafd

Hoogbegaafd en afstuderen

Hoogbegaafd zijn is geen garantie op een probleemloze afstudeertraject. Hoogbegaafdheid is namelijk meer dan alleen slim zijn. In het model van hoogbegaafdheid van Kieboom noemt ze vier kenmerken die, naast intelligentie, horen bij hoogbegaafdheid. Deze vier kenmerken zijn

  • hoge eisen stellen aan zichzelf
  • een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben
  • een hoge gevoeligheid hebben
  • een kritische instelling hebben

Al deze eigenschappen kunnen stuk voor stuk een scriptie moeilijk maken. Door hoge eisen te stellen aan jezelf en je scriptie doe je vaak veel meer dan nodig is. Door een groot rechtvaardigheidsgevoel kan je relatie met je begeleider stroef verlopen. Door een hoge gevoeligheid kan feedback, die zeker niet altijd even diplomatiek wordt gebracht, je van je stuk brengen. Door een kritische instelling kun je verlamd raken omdat de perfecte aanpak niet bestaat. Soms is een beetje hulp niet verkeerd. Neem dan contact op.

Meer weten over hoogbegaafdheid?

Als je meer wilt weten over hoogbegaafdheid, dan is het boek van Tessa Kieboom een goed begin. Kieboom is een Belgische hoogleraar die zich inzet voor het vergaren en verspreiden van kennis omtrent hoogbegaafdheid. Met de volgende link kom je op haar website van Exentra. En de volgende link leidt naar haar boek op bol.com.